vrijdag 22 mei 2015

Kan er met mijn pet niet bij...

Ik ben een leek, houd me ten goede.
Maar sommige dingen vat ik gewoon niet.
Gisteren kwam ik in mijn krant een artikel tegen met de volgende koppen:

'Elke gevangene moet kunnen resocialiseren'
Recht op proefverlof ook voor levenslang gestrafte
Afbeelding AD (zie krant) 

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming vindt, in het artikel staat dat levenslang gestraften in Nederland recht hebben op proefverlof om te kunnen resocialiseren. Met andere woorden, daar komt het op neer, terug gebracht kunnen worden in de maatschappij. Deze uitspraak 'draait om de meervoudige moordenaar Loi Wah C. die in 1989 tot levenslang werd veroordeeld, voor de moord op een Chinees gezin in Rotterdam. C stak in 1987 restauranthouder Mei Wah Tang (34), zijn vrouw Chung Sau (32), hun dochter (5) en baby (6 weken) dood.'

Het wrange aan dit alles is, vooral het woord jeugdbescherming, dat de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugd-bescherming dit stelt. Sommige daden zijn naar mijn mening dusdanig, dat men niet meer alleen kan spreken van rechten maar ook van plichten, omdat deze levenslang gestraften door hun gedrag zelf de grenzen van menswaardigheid hebben overschreden. 

Mijn stem gaat bij deze dan ook naar de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers die 'vinden dat levenslang ook echt levenslang is en daar hoort geen verlof bij omdat iemand in de toekomst wellicht een verzoek tot gratie gaat doen'. Dat neemt niet weg dat iedereen recht heeft, ook na zo'n daad, op een fatsoenlijke behandeling.


Bron: AD donderdag 21 mei 2015