woensdag 14 april 2021

Zwarte Piet


Het is nog geen december, gelukkig. Want dat zou onder andere betekenen dat het jaar bijna ten einde is. Ik heb soms toch al het gevoel dat de tijd door mijn vingers glipt. Ikzelf vind december een heerlijke maand, maar niet iedereen ervaart dat zo. 

December kun je namelijk ook niet los zien van 5 december, de verjaardag van de goedheiligman en alles daar om heen. Zoals de kleur van de Pieten en de discussie die dat op gang heeft gebracht. Maar ook de demonstraties, de rellen en het geweld dat hier uit voortvloeide. 

Iets wat in eerste instantie werd beschouwd als een 'leuk kinderfeest' is dat allang niet meer. Op de een of andere manier zijn we niet in staat om over onze eigen schaduw heen te stappen en het een feest te laten zijn waar alle kinderen zich prettig bij voelen. Wanneer kinderen geboren worden zijn zij naar mijn idee kleurenblind. Zij denken niet in wit en zwart. Is het niet de hand van de wieg die uiteindelijk bepaald door wat voor bril de kinderen naar de buitenwereld  kijken?  

Gisteren kwam ik in de krant een artikel tegen met de volgende kop Toezichtsraad: Zwarte Piet is raciaal stereotype en wordt terecht geweerd van Facebook en Instagram. In dit artikel wordt onder andere gezegd "dat voor 'veel Nederlanders' zonder racistische motieven, Zwarte Piet symbool is van een culturele traditie, maar dat de figuur zelf een discriminerend stereotype is. De raad vindt dat het laten staan van dit soort beelden beledigt en bijdraagt aan een onveilige omgeving voor zwarte mensen".

Dit was gisteren niet het enige artikel van deze krant. Er was nog een artikel met de kop Facebook Hooggerechtshof: hij moest mede bepalen of Zwarte Piet een racistische karikatuur is. Alleen kan ik hiervan geen link delen. In dit artikel werd opnieuw gezegd "We zeggen niet: de traditie zelf is racistisch of dat de gebruiker die deze video op Facebook zette die had. Maar het tonen van de figuur Zwarte Piet is in strijd met het beleid van Facebook." 


Steeds meer minder zwarte schmink

Uit het artikel blijkt ook dat het zelfs voor de raad niet eenvoudig was om tot een oordeel te komen.  Zelf zeggen ze hierover: 'Het is geen makkelijke beslissing geweest, ik heb leden van de raad zien wisselen van standpunt. Nogmaals: juist omdat Facebook er ook wil zijn voor de stem van elke minderheid dan ook. Maar uiteindelijk vinden we Zwarte Piet schadelijk."  

In dit artikel wordt op een gegeven moment de volgende vraag gesteld: "Hoe maakt u het onderscheid tussen iets dat kwetst en iets dat schadelijk is?" En dan wordt er dit antwoord gegeven: "Jullie Kinderombudsman constateert dat elk jaar in december zwarte kinderen worden gepest en gediscrimineerd, en sommige bang zijn om naar school te gaan vanwege Zwarte Piet. We lazen over gevallen van geweld, verbaal of fysiek, tegen mensen die vreedzaam prosteren tegen Zwarte Piet. Hiervoor is bewijs, dat we zwaarder hebben laten wegen dan het argument dat het een onschuldige traditie is."

"Elk jaar in december worden zwarte kinderen gepest en gediscrimineerd, en sommige zijn bang om naar school te gaan vanwege Zwarte Piet." Het is met name deze zin die er voor mij uitspringt. In hoeverre kun je spreken van een 'leuk kinderfeest' als dit het geval is. Uiteindelijk moet de discussie niet gaan over de kleur van Piet, maar hoe zorgen we er met elkaar voor dat alle kinderen met plezier uitkijken naar deze tijd van het jaar. Wanneer dat het geval is, wanneer we in staat zijn om dat voor ogen te houden, en kinderen dat daadwerkelijk ook zo ervaren, dan doet de kleur van Piet er volgens mij uiteindelijk ook niet meer toe. 


Artikelen Volkskrant: Pieter Sabel, 13 april 2021, afbeelding: Volkskrant