vrijdag 23 februari 2024

1. Context

 

Voor nu laat ik 'de bril die je draagt', mijn onderwerp van de afgelopen tijd, even voor wat het is. Het kan zijn dat ik op een later tijdstip terug kom op meer aanpassingen in de schriften en met een ander oog kijken naar een zwarte huid. Voor nu wil ik eerst aandacht geven aan een toespraak die ik eerder deze maand als leerkracht in onze vrouwen organisatie heb behandeld. 

De toespraak die we toen bespraken was die van ouderling Ulisses Soares: Broeders en zusters in Christus. In deze toespraak heeft hij het over de Inguaçú rivier, "die zich splitst in honderden ongeëvenaarde watervallen". Vandaar onderstaande afbeelding. 




Ouderling Soares zegt het volgende over deze waterval: "Metaforisch gesproken is dit fenomenale watervallencomplex een weerspiegeling van Gods gezin op aarde, want we hebben dezelfde geestelijke oorsprong en essentie, afkomstig van ons goddelijk erfgoed en verwantschap. Maar ieder van ons stroomt door verschillende culturen, volken en nationaliteiten, met verschillende meningen, ervaringen en gevoelens". 

De boodschap van Soares toespraak is ongeacht hoe en waar we stromen "we zijn allemaal naar het beeld en gelijkenis van God geschapen en daardoor allemaal zonen en dochters van God. We hebben dus allemaal een goddelijke aard, een goddelijk erfgoed en goddelijk potentieel, ongeacht onze verschillen. Menselijke waardigheid impliceert in feite respect voor onze verschillen." Hij haalt dan Jezus aan die "tijdens zijn aardse bediening het toonbeeld van dit beginsel was." En dan zegt Soares dit, wat te maken heeft met de spanningen die er toen waren tussen de Joden en de Samaritanen:

"Jezus brak met de vastgeroeste traditie van vijandigheid 
tussen Samaritanen en Joden"

Dat doorbereken van tradities zie je ook terug in het Boek van Mormon tijdens het bezoek van Jezus Christus, na zijn opstanding, aan de Lamanieten en Nephieten. Ouderling Soares: "Waren dat niet de omstandigheden waarin het volk van Nephi na het bezoek van Christus bijna tweehonderd jaar lang leefde? En er kon stellig geen gelukkiger volk zijn onder alle volken die door de hand van God waren geschapen. Evenmin waren er Lamanieten of wat voor -ieten dan ook; integendeel, zij waren één, kinderen van Christus en erfgenamen van het koninkrijk van God". Met andere woorden:

Jezus brak met de vastgeroeste traditie van vijandigheid 
tussen Lamanieten en Nephieten

In deze toespraak van ouderling Soares wordt verwezen naar een toespraak van president Russell M. Nelson, Laat God zegevieren  (zie voetnoot 1 in de toespraak van ouderling Soares). In die toespraak zegt president Nelson het volgende: "Het evangelienet waarmee het verstrooide Israël wordt vergaderd, is groot. Er is ruimte voor ieder die het evangelie van Jezus Christus volledig wil aanvaarden. Iedere bekeerling wordt een van Gods verbondskinderen, hetzij door geboorte, hetzij door adoptie. Ieder wordt erfgenaam van alles wat God de trouwe kinderen Israel beloofd heeft!" Ieder wordt erfgenaam van alles. God is geen aannemer des persoon. Doordat iedereen erfgenaam van alles kon worden doorbrak Jezus opnieuw een patroon van denken en een vastgeroeste traditie. 

Jezus brak met de vastgeroeste traditie van vijandigheid 
tussen zwart en wit

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen werd hersteld in een tijd van slavernij en racisme. Zoals we weten, werd dat onderscheid, als verbondskinderen van Abraham, in de dagen van Joseph Smith niet gemaakt. Iedereen had recht op de zegeningen van het evangelie, van het priesterschap en van het eeuwige leven. Allen waren en zijn gelijk voor God. 

Afbeelding: Pixabay