woensdag 16 juli 2014

De Zonnebloem...






"In De Zonnebloem beschrijft Wiesenthal hoe hij als joodse gevangene in contact komt met een stervende SS'er die hem vertelt over zijn activiteiten bij de vernietiging van de joden in Oost-Europa. Aan het eind van zijn biecht vraagt hij Wiesenthal om vergeving. Deze weigert dit omdat hij zich niet in staat acht, mede uit naam van de miljoenen omgekomen joden een soort collectieve vergiffenis te schenken. Maar de vraag (die het slot van dit boek vormt) of deze beslissing juist was blijft Wiesenthal bezighouden.'' 

Het is aan dit boek, waar ik vanochtend aan moest denken, toen ik de krant las. 
Het boek waarin de stervende SS'er onder andere vertelt hoe hij samen met de anderen, de joden een huis in dreven, de voordeur sloten en dat daarna handgranaten naar binnen werden gegooid. Zij die trachten te ontsnappen aan deze vuurzee werden opgewacht door een machinegeweer.

Het enige verschil met toen is dat het nu niet gaat om joden maar Nigerianen, en dat de daders geen nazi's zijn maar leden van Boko Haram, een terreurorganisatie die strijd voert voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. 
Want ook zij maken zich schuldig aan allerlei gruwelijkheden, onder andere zoals beschreven door Simon Wiesenthal, door de deuren van een jongensslaapzaal te vergrendelen en in brand te steken, waarbij 59 jongens omkwamen.  

Aan het eind van zijn boek zegt Wiesenthal: "Ik ken de levensgeschiedenis van vele nazi-moordenaars vrij nauwkeurig - geen van hen werd als moordenaar geboren. Ze waren vroeger allemaal boeren, ambachtslieden of ambtenaren zoals je dagelijks op straat tegenkomt. In hun jeugd hebben ze godsdienstonderwijs gehad, geen van allen komt uit een misdadiger milieu. En toch zijn het moordenaars geworden, moordenaars uit overtuiging"

Uit alles blijkt, keer op keer, toen en nu, dat wij mensen in staat zijn om ongelooflijke dingen te doen.
Zowel ten goede als ten kwade.
Nee, er is niets nieuws onder de zon.
Vanaf het begin is het niet anders geweest.  
Maar dit alles kun je toch ook niet los zien van jezelf, en je eigen gewandel door de schakeringen van zwart en wit. 

Bron: Krant AD 
Samenvatting boek: Achterkant D Zonnebloem 
Afbeelding boek: Bol.com