vrijdag 18 juli 2014

Zonnebloem 3...

Kan het niet laten om toch nog een keer terug te komen op de Zonnebloem.
En wel omdat er op dit moment nog een paar gedachten door mijn hoofd spelen.

Hierbij in ieder geval de eerste gedachte. 
Die komt uit een filmpje van Philip Zimbardo.
In het filmpje laat Philip Zimbardo gemaskeerde mensen zien, en legt hij uit wat het gemaskeerd zijn doet met het menselijke gedrag.



Zoals jullie weten houd ik van de Liahona, en moest ik, toen ik dit zag en hoorde, gelijk aan  
 toespraak, bladzijde 48, denken van een tijdje terug.  
 In deze toespraak - gericht aan de jongeren, maar wat is leeftijd per slot van rekening, zeker gezien wat er in dagelijks leven plaats vindt - wordt er het volgende gezegd:

"Een van de beste manieren om je te beschermen tegen slechte keuzes is geen masker van anonimiteit te dragen. Als je ooit merkt dat je dat doet, weet dan dat het een ernstige waarschuwing tegen gevaar is, 
en dat het een van de middelen van de tegenstander is om je iets te laten doen wat niet mag."

Misschien denk je nu 'wat overtrokken', maar is dat wel zo? 

"Het is tegenwoordig normaal om je identiteit te verbergen en anoniem hatelijke, giftige, onverdraagzame boodschappen op het internet te zetten. 
Sommigen noem dat flamen. 
Sommige instellingen proberen opmerkingen door te lichten. 
De New York Times tolereert bijvoorbeeld geen opmerkingen als die een persoonlijk aanval inhouden, obscene, vulgaire of godslasterlijke woorden bevatten, of als de inzender zich voordoet als iemand anders, onsamenhangend schrijft of schreeuwt. 
The Times moedigt ons ook aan om onze eigen naam te vermelden, want "we hebben ondervonden dat mensen die hun eigen naam vermelden, prettiger en respect vollere discussies voeren". 
Elke manier waarop het internet gebruikt wordt om te pesten, een reputatie te beschadigen of iemand in een kwaad daglicht te stellen, is verwerpelijk. 
Wat we in de samenleving zien, is dat als mensen het masker van anonimiteit dragen, ze eerder dit gedrag vertonen dat een fatsoenlijke dialoog onmogelijk maakt."

We kunnen naar anderen kijken en denken dat we niet zo zijn. Maar de praktijk kan zomaar in ons nadeel werken en dan bezigen wij zinnen als 'Ik had het niet zo bedoeld'.  

Afbeelding: http://eliascoaching.wordpress.com/2014/02/04/draag-jij-een-masker/