.
Bovenstaand tuinkruidenboekje, wat ik al jaren in mijn bezit heb, was toentertijd een uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, wat nu het Voedingscentrum is.
Het verteld niet alleen wat je van de plant kunt gebruiken, maar ook hoe het te kweken, te oogsten en te bewaren. Daarnaast wordt bij elk kruid een recept gegeven.
Ik zelf zaai ieder voorjaar kruiden of ik koop een plantje bij het tuincentrum.
Alle kruiden die ik heb, staan bij mij in potten, behalve de maggiplant.
Sommige van deze kruiden kunnen ook op het balkon of zelfs in huis.
Selderij kan op het balkon, net als tijm. Bieslook en peterselie zijn voorbeelden van kruiden die heel goed in een pot in huis of op het balkon kunnen worden gekweekt.
En zeg nou zelf, wat is er leuker dan tijdens het eten koken wat blaadjes hier en daar te plukken.
![]() |
foto geolution.nl |
Tot slot nog een recept:
Bieslookboter
Je kan ook kant en klare kruidenboter nemen en dan alleen nog gehakte bieslook toevoegen.
100 gram zachte (ongezouten) boter
(half boter, half dieetmargarine kan ook)
4 eetlepels gehakte bieslook
1 eetlepel citroensap
zout en peper
Meng de bieslook en de boter goed door elkaar.
Voeg de citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.
Eventueel laten opstijven in de koelkast.
Lekker met stokbrood.
Maar ook bij gebakken aardappeltjes, gegrild vlees en vis.
Deze bieslookboter, als hij gemaakt is van ongezouten boter en zonder toevoeging van
zout, geschikt voor een natriumarm dieet.
Perslot van rekening zitten we nog in de zoutweek.