dinsdag 22 maart 2011

Zoutweek

Gisteren, 21 maart is de actieweek 'Zout en gezondheid' begonnen.
Tijdens deze internationale actieweek, die tot 27 maart duurt, roepen de Hartstichting, de Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond op, de zoutinname in Nederland te verlagen.

Wij eten ongeveer 10 gram zout per dag, terwijl dat maximaal maar 6 gram mag zijn.
Terwijl ons lichaam al voldoende heeft aan 1 tot 3 gram per dag.
Zout blijkt een groot gevaar te zijn voor onze gezondheid.
Jaarlijks sterven er 2.500 mensen door een te hoge zoutconsumptie.
Dat zijn 7 mensen per dag.

Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit al in ons eten en krijgen we ongemerkt binnen.  Om die reden is door de Hartstichting de zoutwijzer ontwikkeld.
De Zoutwijzer van de Hartstichting bevat een overzicht van producten die veel gegeten worden en waar doorgaans veel zout in zit, zoals kaas, worst en snacks.  Maar het geeft ook aan hoeveel zout je binnenkrijgt als je een beschuitje hebt gegeten.


Foto's zijn van www.photl.com

Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en herseninfarcten en nierschade.
Wisten jullie trouwens dat één op de drie vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten en dat dit doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen. En dat er meer vrouwen sterven aan hart- en vaatziekten dan mannen!


http://zoutwijzer.hartstichting.nl/

Je kunt je ook aanmelden bij de Hartstichting voor hun nieuwsbrief, http://www.hartstichting.nl/