dinsdag 22 juni 2021

Hoe vol is mijn buik?


Tijdens het lezen van onze zondagschool leesopdracht kwam ik de volgende zin tegen: 'Volhard in alle geduld totdat u vervolmaakt bent'. In de achtergrond informatie die ik gebruik bij het lezen van mijn Schriften werd ik toen verwezen naar een artikel van Dieter F. Uchtdorf  Ga voort in geduld. In dit artikel verwijst hij naar een onderzoek aan de Stanford University in de jaren zestig. In dit onderzoek test men de wilskracht van vierjarigen. Wanneer ze 15 minuten kunnen wachten krijgen ze twee marshmallows. 



Deze onderzoeker besloot deze kinderen te volgen "en begon na verloop van tijd interessante overeenkomsten te ontdekken: de kinderen die niet konden wachten, hadden het later in hun leven moeilijk en hadden meer gedragsproblemen, terwijl de kinderen die wachtten positiever en beter gemotiveerd waren, hogere cijfers en inkomens hadden, en betere relaties. Wat begon als een experiment met kinderen en marshmallows werd een mijlpaal van een onderzoek dat suggereerde dat het vermogen om te wachten - om geduld te hebben - een essentiële karaktereigenschap is die later succes in het leven kan voorspellen." 

Geweldig dit filmpje vanwege de koppies van deze kinderen en de zichtbare innerlijke strijd die ze voeren om weerstand te bieden aan het opeten van die ene marshmallow om uiteindelijk twee te kunnen krijgen. 

Toch kan ik niet om de opmerking heen Tja, met een volle maag is het niet zo moeilijk je te beheersen. Dat het toch niet zo simpel ligt als de jaren zestig marshmallow-test ons wil doen laten geloven. Maar wat als je buik wel vol zit?  En je toch niet die 15 minuten kan wachten?


Is er een marshmallow-test voor volwassenen? 


De vraag Is er ook een marshmallow-test voor volwassenen? is geen vraag van mij maar kwam ik tegen op internet. In dit artikel "Test kleuter met marshmallows voorspelt latere prestaties en gezondheid" wordt onder andere  het volgende gezegd: "Je kan kijken wat er gebeurt als je een pot met snoep naast je op tafel zet: Is de pot met snoep in mum van de tijd leeg of kan je hem dichtdoen en wegzetten? Tegenwoordig worden we overigens niet alleen verleid door lekker eten maar ook door smartphones. Al die appjes, meldingen en e-mailtjes zijn voor ons misschien wel net zo verleidelijk als snoepjes voor kleuters. Als jij bezig bent met werk en ondertussen een bliepje hoort van je telefoon, kan jij dan 15 minuten wachten alvorens je het opent? Of als je met een vriend aan het praten bent, kan jij je telefoon dan helemaal wegleggen? Waarschijnlijk word je dubbel beloond als je wacht. De beloning zou in dit voorbeeld kunnen zijn: meer productiviteit en betere gesprekken en relaties met vrienden". 


 

Kun jij het houden bij 1? Vooruit, 2. Of toch....?