donderdag 24 juni 2021

Petitie verlagen abortus grens 24-weken


Op dit moment gaat er een petitie rond om de abortus grens van 24-weken te verlagen. Ik kan hier wel het een en ander over schrijven, maar een tijdje terug stond in de Volkskrant het volgende opiniestuk: Nu baby's eerder levensvatbaar zijn moet 24-wekengrens voor abortus worden verlaagd. Ik denk dat dit artikel voor zich zelf spreekt.

Wat mij verbaasd in de discussie over abortus, is dat men het heel vaak heeft over de ongeboren kindjes waar iets mee is. Zo ook nu. En dat men al heeft gereageerd voordat men heeft gelezen waar de petitie nu eigenlijk over gaat en het punt dat men wil maken. Vandaar dat ik de petitie in zijn geheel overneem. En alsook een stukje deel uit de inleiding op deze petitie. 

Petitie: "Bij elke zwangerschap ontstaat nieuw leven. Dit leven ontwikkelt zich gestaag. Van enkele cellen in het begin, naar al snel een duidelijk zichtbaar mensje op een echo. Bij 24 weken kan een kindje horen en zijn zelfs wimpertjes aanwezig. Een kindje is dan 30 centimeter en beweegt volop. Toch is abortus in Nederland tot 24 weken toegestaan. Elke abortus betekent een groot verlies, voor moeder en kind. Maar of je nu voor-of tegenstander van abortus bent, over een ding kunnen we het eens zijn: de 24 wekengrens is inhoudelijk niet meer te verdedigen. Daarom roepen wij de nieuwe regering op om de abortusgrens van 24 weken te verlagen. Nederland is het enige land binnen de Europese Unie met zo'n ruime abortusgrens. Geen ander land gaat zo ver! En dat is niet voor niets; het kindje is dan al heel ver ontwikkeld. In de wet staat dat abortus is toegestaan tot het moment van levensvatbaarheid. De gedachte is dat die op 24 weken ligt. Maar deze grens ligt niet vast. Nu medisch steeds meer mogelijk is, overleven er wereldwijd steeds meer kinderen die voor 24 weken geboren worden."

In de inleiding op deze petitie wordt onder andere het volgende gezegd: "Vanaf een vroeggeboorte bij 24 weken doen artsen er alles aan om een kind in leven te houden. Het is schrijnend dat abortus tot die tijd nog mag. Niet alleen om medische redenen, maar om allerlei soorten redenen. Abortussen ver in de zwangerschap zijn realiteit. Jaarlijks wachten ruim 2500 vrouwen tot achttien weken of later met het afbreken van een zwangerschap. Meer dan de helft van deze kinderen is kerngezond". 

Het opinie stuk in de Volkskrant zegt hierover het volgende: "Ruim 2.500 vrouwen wachten echter tot 18 weken of later met het afbreken van de zwangerschap. 1.200 vrouwen doen dit na prenataal onderzoek, waarbij het kindje een afwijking heeft. 1.300 doen dit echter nog steeds op 'sociale indicatie. Maar bij late abortussen na twintig weken kan het gebeuren dat het kind nog kort na de geboorte leeft". 

Volgens Rutgers kenniscentrum seksualiteit  "worden er jaarlijks in Nederland ongeveer 30.000 abortussen uitgevoerd, waarvan 10% van vrouwen die niet in Nederland wonen. Die 30.000 vindt men nog relatief laag in vergelijking met veel andere Europese en niet-Europese landen". Desondanks vinden er in Nederland jaarlijks nog wel 30.000 abortussen plaats. En van deze abortussen zijn er 1200 op medische indicatie. Met andere woorden jaarlijks vinden er in Nederland 28.800 abortussen plaats op basis van een sociale indicatie. In mijn ogen, zeker gezien de verhouding sociale en medische indicatie, vind ik het jammer dat de discussie over abortus niet over deze sociale indicatie cijfers gaat en het nog verder verlagen ervan. En, wat betreft deze petitie, het voorkomen van deze late abortussen. 

In de petitie zelf zegt men dat het er niet om gaat of je wel of niet een voor- of tegenstander bent van een abortus. Het gaat er om dat men pleit voor het verlagen van de 24-weken grens om zo te voorkomen dat er kinderen levensvatbaar worden geboren. Wat onder andere ook inhoudt om de twintigwekenecho te doen bij 19 weken. Lijkt mij reden genoeg om deze petitie te tekenen. Het enige wat ik me nog wel afvraag is waarom die 1300 vrouwen, na zoveel maanden zwanger te zijn geweest, alsnog op sociale indicatie overgaan tot een abortus. En waarom er niets bekend is over het waarom van deze vrouwen.