maandag 22 januari 2024

2. Breek af die muur van uitsluiting




Onlangs bespraken wij de toespraak "Heer, wij willen Jezus zien" in onze vrouwenorganisatie.  In deze toespraak bespreekt ouderling Daines dat hij wist dat God anderen volmaakt liefhad, maar voelde dat niet voor zichzelf. Ergens halverwege deze toespraak zegt hij dit: "Hoe meer je over de Heiland te weten komt, hoe makkelijker het wordt om op zijn barmhartigheid, zijn oneindige liefde te vertrouwen. Ouderling Jeffrey R. Holland heeft ons geleerd dat Jezus kwam om ons te tonen 'wie en wat God, onze eeuwige Vader is, en dat Hij Zich in ieder land en in iedere bedeling volledig aan zijn kinderen toewijdt."

Ik zou nu amen kunnen zeggen. Het bovenstaande zou op zich al volstaan. Maar waarom dan die pikhouweel? Dat heeft alles te maken met hetgeen ouderling Baines bijna aan het einde van zijn toespraak zegt, namelijk dit: 

"Wie u ook bent, wat uw verleden ook is, er is een plek voor u in deze kerk.
Pak een pikhouweel en een spade, en voeg u bij de werkploeg."

Aan het zinnetje "er is een plek voor u in deze kerk" hangt een voetnoot. Het is deze voetnoot die voor mij deze toespraak extra interessant maakt. In deze voetnoot, zie nummer 29, wordt namelijk het volgende gezegd: "President Nelson heeft ons herhaaldelijk opgeroepen om onze kring van liefde uit te breiden tot de hele mensheid. In mei 2022 zei hij tegen de jongvolwassenen dat etiketten opplakken 'kan uitlopen op vooroordelen en vijandigheden. Elke mishandeling of elk vooroordeel tegenover een ander vanwege nationaliteit, ras, seksuele geaardheid, geslacht, opleiding, cultuur of andere belangrijke aanduidingen is een belediging voor onze Schepper. Het bedroeft mij zeer dat onze zwarte broeders en zusters over de hele wereld door racisme en vooroordeel zo veel ellende te verduren hebben. Ik roep vandaag onze leden overal op om het goede voorbeeld te geven en zich te ontdoen van elke houding of handeling die door vooroordeel wordt ingegeven. Ik smeek u om respect voor al Gods kinderen te bevorderen. Vooroordelen stroken niet met het geopenbaarde woord van God. Gunst of ongenade bij God is afhankelijk van iemands toewijding aan Hem en zijn geboden, niet van iemands huidskleur of andere kenmerken. Daartoe behoren alle vooroordelen die gebaseerd zijn op ras, etniciteit, nationaliteit, stam, geslacht, leeftijd, handicap, sociaal-economische situatie, godsdienstige of agnostische overtuiging, en seksuele geaardheid."

Die pikhouweel oppakken, en een ieder met respect te behandelen en elke houding of handeling die door vooroordeel wordt ingegeven te laten varen, is nog niet zo eenvoudig. Soms, laten we wel wezen, zijn we gewoon gezichtsblind. Zelfs als het onder onze ogen gebeurd. Ik denk nu opnieuw aan Urk. Wordt vervolgd dus. 


Afbeelding: Pixabay