maandag 12 februari 2024

1. De bril die je draagt


Dat ik onderstaande afbeelding toon heeft alles te maken met dat ik een paar weken geleden de vraag kreeg wat ik van deze afbeelding vond. Deze afbeelding riep oude herinneringen op en deed me terug denken aan de tijd dat ik zelf onze kinderen onderwees aan de hand van dit plaatsjes Boek van Mormon. Het is dus niet zomaar een afbeelding. 

Er is echter nog een reden dat dit niet zomaar een afbeelding is en dat heeft alles te maken met de woorden "zij hadden een donkere huid". Nu gaat dit stukje niet over zwarte mensen, maar over Lamanieten, die we beschouwen als Native Americans, die ook wel roodhuiden worden genoemd. Al worden ze nergens in het Boek van Mormon zo genoemd. 

De kleur van je huid is te vergelijken met geld. Geld op zich is neutraal. Pas als je het gaat uitgeven verliest geld zijn neutraliteit. De kleur van je huid is ook neutraal. Wij zijn allemaal die pleisters in dat doosje. Wij zijn allen gelijk voor God. Probleem is echter dat de kleur van iemands huid, door de kijk van de omgeving erop, de waarde is gaan bepalen van iemand als mens. 



De nadruk ligt hier op de kleur van de huid.

Deze week staat onze zondagschool leesopdracht onder andere in het teken van 2 Nephi 5. In dit hoofdstuk komen we het volgende vers tegen: "Omdat zij niet naar uw woorden willen luisteren, zullen zij van de tegenwoordigheid van de Heer worden afgesneden. En wegens hun ongerechtigheid had Hij hen doen treffen met de vervloeking, ja, een zware vervloeking. Want zie, zij hadden hun hart tegen Hem verstokt, zodat het als een keisteen was geworden; welnu omdat zij wit waren en buitengewoon schoon en bekoorlijk, deed de Here God een donkere huid op hen komen, opdat zij niet aantrekkelijk zouden zijn voor mijn volk." 

Daar hebben we weer het woord wit in combinatie met schoon en bekoorlijk met tegenover zich de woorden donkere huid en het niet aantrekkelijk zijn. Zo op het eerste gezicht is dit best wel een behoorlijk racistische tekst. Het is wel te begrijpen dat er mensen zijn die het Boek van Mormon racistisch vinden. Alleen de vraag waar het hier om draait is of wij deze tekst, en ook andere teksten uit het Boek van Mormon, wel moeten lezen met onze ogen van nu. We weten wat die ogen gedaan hebben met de Bijbel. Dat ze werd gebruikt als een rechtvaardiging voor slavernij. Door dat te doen werd de Bijbel als het ware misbruikt. Doen wij in wezen niet hetzelfde door het Boek van Mormon racistisch te noemen en dus in wezen God ook? 

In de Bijbel lezen wij dat er "bij God geen aanneming des persoons is, en dat elk volk wie Hem vereert en gerechtigheid werkt, Hem welgevallig is". Dit gaat evenzo op voor het Boek van Mormon, want "hij die rechtvaardig is, staat bij God in de gunst", 1 Nephi 17:35



 De nadruk ligt nu op het wel of niet gehoorzaam zijn aan God.
Lijkt een kleinigheid, maar dat is het niet. 


In ons lesboek van deze week wordt de volgende vraag gesteld: "Welke vloek kwam er op de Lamanieten?" Ik was blij met deze vraag in ons lesboek. En zeer zeker ook met het antwoord. Omdat het antwoord duidelijk een onderscheid maakt tussen de vloek en het teken. Voorheen ging men ervan uit dat de zwarte huid de vervloeking was. Hierbij denk ik bijvoorbeeld ook aan Kain en hoe de kleur van zijn huid gebruikt werd als rechtvaardiging voor de slavernij. Of zijn huid nu wel of niet zwart was, één ding weten we zeker, en dat is hoe de kleur van zijn huid is uitgegeven. 

Lesboek:

- "In de tijd van Nephi hield de vloek op de Lamanieten in dat ze 'wegens hun ongerechtigheid van de tegenwoordigheid van de Heer afgesneden werden, 2 Nephi 5:20-21. Dit hield in dat de Geest van de Heer zich van hen terugtrok. Toen de Lamanieten zich bekeerden en het evangelie van Jezus Christus aannamen, volgde 'de vervloeking van God hen niet meer, Alma 23:18."

- "In het Boek van Mormon staat bovendien dat de Lamanieten na afscheiding van de Nephieten als teken een donkere huid kregen. We weten niet precies wat dat teken inhield en wat de zichtbare gevolgen ervan waren. Maar aanvankelijk onderscheidde het de Lamanieten van de Nephieten. Toen de Nephieten en de Lamanieten later allebei een periode van goddeloosheid en rechtschapenheid doormaakten, deed het teken niet meer ter zake." 

- "Profeten in onze tijd bevestigen dat een donkere huid geen teken van goddelijke afkeuring of een vloek is. President Russell M. Nelson heeft verklaard: "Ik verzeker u dat uw status voor God niet door uw huidskleur wordt bepaald. Of u wel of niet bij God in de gunst staat, is afhankelijk van uw toewijding aan God en zijn geboden, en niet van uw huidskleur."

- "Zoals Nephi heeft gezegd, de Heer 'verwerpt niemand die tot Hem komt, zwarte en witte, geknechte en vrije, man en vrouw, allen zijn voor God gelijk, 2 Nephi 26:33." Tot zo ver het lesboek. 

De boodschap is dat de kleur van de huid, of die nu zwart, rood of een andere kleur heeft, los staat van een vloek of goddelijke afkeuring. Het is een gegeven, neutraal dus, net zoals sommige mensen wit zijn. Of, om bij mijn thema van dit jaar te blijven, 'allen zijn voor God gelijk'.