vrijdag 9 februari 2024

Vertel je verhaal

 

Het is deze maand Black History Month. "Gedurende deze maand wordt er extra stilgestaan bij belangrijke personen en gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora." Deze zin komt uit een artikel dat ingaat op "Wat is Black History Month?", "Waarom is Black History van belang?" en "Is er genoeg aandacht voor?"





Een paar jaar terug werd Lindsay uitgenodigd om een presentatie te geven tijdens het eerste Black History Month evenement die bij haar in de kerk, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, werd gehouden. Naar aanleiding van deze gebeurtenis is ze geïnterviewd. 

Iets wat Lindsay niet wist en waarvan ze vindt dat anderen het moeten weten, is, dat er vroeger, in de dagen voor de restrictie, zwarte priesterschapdragers waren. Ik ben het helemaal met haar eens dat anderen dit moeten weten. Dit is ook mijn ervaring, dat men wel weet van de restrictie, van de openbaring van 1978, maar weinig of niets van hoe het was in de dagen van Joseph Smith. En al zeker niet van het terugdraaien van de dingen die men onderwees in de restrictie periode. 

In het interview spreekt ze de hoop uit dat er meer openlijk gesproken gaat worden over de geschiedenis van zwarte Heiligen der Laatste Dagen; dat we meer horen over hun ervaringen. En, wat ze ook hoopt, dat het verleden samen onder ogen gezien kan worden en geprobeerd wordt te leren van wat er gebeurd is. Lindsay hoopt dat ze zich daardoor meer verbonden zal voelen en meer vrede zal ervaren.

Het verleden samen onder ogen zien. Wanneer dat gezien kan worden als een reis, dan begint dat met, ik denk nu aan Mpho Tutu van Furth, het vertellen van je verhaal