woensdag 16 augustus 2023

God kent het einde vanaf het begin


Dit keer een beetje minder woorden van mij šŸ˜œ. 


Voorbestaan

De Gids bij de Schriften, Verkiezing: "Uitgaande van hun waardigheid daartoe in het voorsterfelijk bestaan, heeft God diegenen gekozen die het nageslacht van Abraham en het huis van Israel zouden zijn en het verbondsvolk zouden vormen (Deut 32:7-9; Abra 2:9-11)".

Interessant is dat de Heer in vers 8 van Abraham 2 dit zegt: Mijn naam is Jehova en Ik ken het einde vanaf het begin; daarom zal mijn hand over u zijn. Om vervolgens dit te zeggen: 
. 9: En Ik zal van u een grote natie maken en Ik zal u bovenmatig zegenen en uw naam grootmaken onder alle natiƫn en u zult een zegen zijn voor uw nakomelingen na u, zodat zij deze bediening en dit priesterschap in hun handen naar alle naties zullen brengen;
. 10: en Ik zal hen zegenen door uw naam; want allen die dit evangelie aanvaarden, zullen naar uw naam worden genoemd en zullen tot uw nakomelingen worden gerekend en zullen zich verheffen en u als hun vader prijzen:


Oude Testament

De Gids bij de Schriften, Abraham: Abraham, een profeet van de Heer met wie Hij eeuwige verbonden gesloten heeft, waardoor alle volken van de aarde gezegend zijn. 

- Een beloofd land om in te wonen.
- Nakomelingen die zo talrijk zijn 'als de sterren aan de hemel'.
- Het evangelie van Jezus Christus en het priesterschap.

Bible Dictionary, Abraham, convenant of: Deze beloften, onder andere dat Christus door zijn afstamming zou komen, worden samen het "Abrahamitisch verbond" genoemd. Het werd vernieuwd met Isaac en opnieuw met Jacob.


Nieuwe Testament

Galaten 3:8; En de Schrift, die voorzag dat God uit het geloof de heidenen zou rechtvaardigen, verkondigde eertijds aan Abraham het evangelie: In u zullen al de volken gezegend worden. 

Gids bij de Schriften, Abraham, Ć©Ć©n van de teksten: De getrouwen worden het nageslacht van Abraham. Er wordt dan verwezen naar de volgende verzen: 
. Galaten 3:27-29; Want u allen die in Christus gedoopt bent, hebt u zich met Christus bekleed. Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u Ć©Ć©n in Christus Jezus.
. LV 84:33-34; Want wie ook getrouw zijn zodat zij deze twee priesterschappen, waarvan Ik heb gesproken verkrijgen en hun roeping groot maken, worden door door de Geest geheiligd ter vernieuwing van hun lichaam. Zij worden de zonen van Mozes en AƤron en het nageslacht van Abraham, en de uitverkorenen van God.

Gids bij de Schriften: Nageslacht van Abraham; Mensen die door gehoorzaamheid aan de wetten en verordeningen van het evangelie van Jezus Christus de beloften en verbonden ontvangen die Abraham van God heeft ontvangen. Mensen kunnen die zegeningen ontvangen als zij rechtstreeks van Abraham afstammen of als zij tot zijn nageslacht worden gerekend door het evangelie te omhelzen en zich te laten dopen. Rechtstreekse afstammelingen van Abraham kunnen hun zegeningen verspelen voor ongehoorzaamheid.

Bible Dictionary: Covenant of Abraham: Degenen van niet-IsraĆ«lische afkomst staan algemeen bekend als heidenen, en worden geadopteerd in het huis van IsraĆ«l en worden erfgenamen van het verbond en het zaad van Abraham door de verordeningen van het evangelie.

Bible Dictionary: Seed of Abraham; Mannen en vrouwen worden erfgenaam door hun getrouwheid aan de verbondsverplichtingen, of ze nu letterlijk van Abraham afstammen of door adoptie. 

Bible Dictionary, Adoption: Een persoon die van niet-IsraĆ«litische afkomst is, wordt lid van het huis van IsraĆ«l, door geloof in Jezus Christus wanneer dit gepaard gaat met de doop in water en de ontvangst van de Heilige Geest. 


Israƫl heden ten dage

De Gids bij de Schriften, Abraham, verbond van: De herstelling van dit verbond was de herstelling van het evangelie in de laatste dagen, want daardoor worden alle volken van de aarde gezegend.

De Gids bij de Schriften, Evangelie: Gods heilsplan dat mogelijk is gemaakt door de verzoening van Jezus Christus. Het evangelie omvat de eeuwige waarheden of wetten, verbonden en verordeningen die nodig zijn om de mensen terug te brengen in de tegenwoordigheid van God. God heeft de volheid van het evangelie in de negentiende eeuw op aarde hersteld door middel van de profeet Joseph Smith. 

De Gids bij de Schriften, Herstelling van het evangelie: Het opnieuw vestigen door God van de waarheden en verordeningen van zijn evangelie onder de mensen op aarde. Het evangelie van Jezus Christus is op aarde verloren gegaan wegens de afval die plaats vond na de aardse bediening van Christus' apostelen. Die afval heeft de herstelling van het evangelie nodig gemaakt. 

1. Alle mensen worden uitgenodigd om tot Christus te komen.
2. Na zijn opstanding gaf Jezus Christus de apostelen de opdracht om het evangelie aan alle mensen te verkondigen.
3. De zegeningen van Abraham zijn voor ieder die het evangelie aanvaarden.

Zomaar wat uitspraken uit deze les:
- Allen die het evangelie aanvaarden en zich laten dopen, zijn het zaad van Abraham, letterlijk of door adoptie, en hebben recht op dezelfde zegeningen die hem door zijn getrouwheid zijn beloofd.
- Vanwege de grote afval die volgde op de bediening van Jezus Christus en zijn apostelen, was het Abrahamistische verbond niet langer beschikbaar voor de mens; er was een herstelling van het evangelie door Joseph Smith voor nodig om de beloften van het Abrahamitisch verbond weer op aarde terug te brengen. Vandaag de dag wordt het evangelie over de hele wereld verspreid, precies zoals de Heer Abraham beloofde. 
- Jehova sloot een verbond met Abraham waarin beloften van evangeliezegeningen voor Abraham en de hele wereld via Abrahams nageslacht waren opgenomen. 
- Het priesterschap en evangelie zegeningen: De Heer beloofde Abraham dat hij de naam van de Heer zou ontvangen, 'namelijk het priesterschap'. Deze zegening ging in Abrahams leven in vervulling toen hij het priesterschap ontving onder de handen van Melchizedek. Omdat Abraham ook de belofte ontving dat zijn nageslacht het recht op het priesterschap zou hebben, vanaf zijn tijd tot aan het einde van de wereld, ontvangen allen die naar deze zegeningen verlangen, die uit de hand van Abraham en zijn nakomelingen. Deze zegen wordt vervuld wanneer zij die hetzelfde priesterschap dragen dat Abraham droeg, verordeningen bedienen, zoals de doop, het avondmaal en tempelverordeningen. 
- Het verbond met Abraham is hersteld in onze tijd.
- Het verbond met Abraham werd hersteld met het evangelie. De zegeningen van het Abrahamitisch verbond, die door de priesterschap van God worden bediend, zijn door afvalligheid van de aarde verdwenen; bijgevolg was er een herstel nodig om deze zegeningen opnieuw aan de mensheid te bieden. 
- President Nelson:"Wij zijn ook kinderen van het verbond. We hebben net als zij vanouds, het heilig priesterschap en het eeuwig evangelie ontvangen. Abraham, Isaac en Jacob zijn onze voorouders. Wij zijn van Israel. We hebben het recht om het evangelie, de zegeningen van het priesterschap en het eeuwig leven te ontvangen. Naties op aarde zullen gezegend worden door onze inspanningen en door het werk van ons nageslacht. Het letterlijke nageslacht van Abraham en degenen die door adoptie in zijn familie worden verzameld, ontvangen deze beloofde zegeningen - gebaseerd op aanvaarding van de Heer en gehoorzaamheid aan zijn geboden."
- President Nelson: "Broeders en zusters, u kunt ook aanspraak maken op de hemelse zegeningen die zijn beloofd aan de getrouwe afstamming van Abraham. De Heer legde uit dat u de zegeningen en taken van zijn priesterschap ontvangt vanwege u geloof, werken en afstamming - de afstamming die in uw patriarchale zegen staat vermeld."

En zo kom ik uiteindelijk uit bij mijn hanger "Je maakt deel uit van het huis van Israel".  

Na de openbaring op het priesterschap zei Bruce R. McConkie dit: "Ik zou graag iets willen zeggen over de nieuwe openbaring van het priesterschap dat naar alle naties en rassen gaat. “Hij [betekent Christus, die de Heer God is] nodigt allen uit om tot Hem te komen en deel te nemen aan zijn goedheid; en hij verwerp niemand die tot hem komt, zwart en wit, geknechte en vrije, man en vrouw; en Hij is de heidenen indachtig; en allen zijn voor God gelijk, zowel de Joden als de andere volken (2 Nephi 26:33). Deze woorden hebben nu een nieuwe betekenis gekregen. We hebben een nieuwe visie op hun ware betekenis gevangen. Dit geldt ook voor een groot aantal andere passages in de onthullingen. Omdat de Heer deze openbaring over het priesterschap gaf, is ons begrip van vele passages uitgebreid. Velen van ons hadden nooit gedacht of verondersteld dat ze de uitgebreide en brede betekenis hebben die ze hadden."

God kent het einde van het begin. Zei Hij niet tot Abraham "zodat zij deze bediening en dit priesterschap in hun handen naar alle naties zullen brengen." De ware betekenis was er al, vanaf het begin. Wat de reden van de beperking vanaf 1852 tot 1978 ook was, laat ik in het midden. Dat wil niet zeggen dat er in het verleden geen fouten zijn gemaakt, ook kerkleiders hebben gespeculeerd. Je ogen hiervoor sluiten is naar mijn mening opnieuw je ogen sluiten voor de "uitgebreide en brede betekenis" van het evangelie van Jezus Christus. Hij is geen aannemer des persoons. "Het is van wezenlijk belang (ik citeer nu elder Holland,) dat wij begrijpen dat onze Hemelse Vader een weg heeft bereid voor al zijn zoons en dochters om toegang te hebben tot de zegeningen en de macht van het priesterschap. In Gods plan voor zijn geestkinderen staat zijn eigen verklaring centraal; Want zie dit is mijn werk en mijn heerlijkheid: de onsterfelijkheid en het eeuwig leven van de mens tot stand te brengen."



Niet-joodse bekeerlingen die lid worden van de kerk, worden gerekend tot
het huis van Israƫl, waarmee de tekst wordt vervuld:
"Ik zal hen mijn volk noemen, die niet mijn volk waren. 




Afbeelding: Brotherhood, Roger Loveless: New Testament Student Manual en pinterest.